Dodano: 20 December 2012
Patelnia wok bezbłędnie wkomponuje się w kuchnię każdego mistrza gotowania. Okrągła sylwetka woka podsuwa na myśl odległe kraje. W dalszym ciągu jednak znaczna ilość miłośników dobrego jedzenia nie potrafi poprawnie używać woka. Nie trzeba odstawiać chińskiej patelni do szafki. Potrzebna jest kapka kreatywności, ażeby w nietrudny sposób przygotowywać nietypowe potrawy.
Tradycyjne woki od niepamiętnych czasów spotykane są w azjatyckich krajach. Smakołyki przyrządzone przy ich użyciu pozostają smaczne, a także bardzo oryginalne. Standardowy wok z wyglądu przypomina owalną miskę. Posiada nieduże dno i ukośne, wysokie krawędzie. Bez żadnych problemów można stosować taką patelnię na każdej kuchence. Do niektórych czasami potrzeba nabyć specjalne nakładki. Nadzwyczajna budowa woków zapewnia sporządzenie posiłków ekspresowo oraz niemalże bez tłuszczu. Bardzo wysoka temperatura pichcenia minimalizuje czas pożądany na wykonanie dania. Na skutek tego przysmaku posiadają wszystkie składniki odżywcze. Zwykłe patelnie kuchenne nie są w stanie zagwarantować uzyskania zamierzonego efektu.
Azjatyckie chińskie patelnie pozostają dość toporne. Zwykle wykonane są ze stali węglowej. Prezentowane w supermarketach kopie nie zastąpią pochodzącego z chin produktu. Najważniejszą funkcję albowiem ma podczas gotowania dań chińskich wysoka temperatura. Wysoka temperatura pojawia się najbliżej dna, lecz znacznie niższa na ściankach. Osłonka węglowa hamuje przyklejanie przysmaków. Co najważniejsze podlega ona utrwalaniu i regeneracji w trakcie pracy. Dla artykułów podrobionych z teflonu, wszelkie uszkodzenie powierzchni skreśla ją z dalszego właściwego funkcjonowania. Winno się w takim razie dopłacić i wystarać się o oryginalny wok.
Typowe patelnie chińskie nie dysponują żadną warstwą. Powłoka teflonowa w czasie codziennego używania podlega wycieraniu, poprzez co dostają się do posiłków niechciane substancje. Pochodzące z chin patelnie zrobione są ze stali węglowej. Tego rodzaju wok jest gwarancją osiągnięcia oszałamiających efektów gotowania. Nie należy zapominać, w jaki sposób traktować chińską patelnię zaraz po zakupie. Dla patelni chińskiej wykonanego ze stali węglowej niezbędnym staje się opalenie. Za sprawą tego chińska patelnia sama wytwarza specjalną skorupę węglową, która to zapobiega przywieraniu składników.
Nie trzeba uczęszczać do znakomitych restauracji, żeby posmakować chińskich dań. Identyczny rezultat da się osiągnąć z wykorzystaniem chińskiego woka. Nie konieczne są w tym celu nadzwyczajne umiejętności kulinarne. Woki stosuje się przeważnie do szybkiego szykowania przysmaków. Panująca temperatura w czasie preparowania specjałów gwarantuje dość szybkie przygotowanie wykwintnej kolacji. Woki da się zastosować również do pozostałych celów. Świetnie sprawdzą się w trakcie smażenia w głębokim oleju, a także w trakcie pitraszenia parowego. Wędliny przygotowywane w chińskich patelniach są aromatyczne i motywują do jedzenia.
Posiłki usmażone za sprawą ręcznie kutego woka pozostają niezwykle pachnące oraz apetyczne. Efekt ten otrzymuje się za pomocą wydajnego smażenia beztłuszczowego. Zaraz po użyciu trzeba właściwie zakonserwować patelnię. Rutynowe szorowanie chińskiej patelni może jej jedynie bardzo zaszkodzić. Środki czyszczące źle wypływają na warstwę węglową woka. Analogicznie działają druciaki. Chińską patelnię trzeba myć jedynie czystą wodą Z wykorzystaniem delikatnych szmatek. Po umyciu, a także przesuszeniu trzeba natrzeć patelnię wok odrobiną oliwki oraz położyć na półkę. W ten sposób zakonserwowany przedmiot nadawał się będzie do użytku bardzo długo.